Array ( [type] => 2 [message] => mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100337 Library:30121 [file] => /home/viablog/public_html/blog/tag.php [line] => 43 )  دكتر دستگاه گوارش دكتر دستگاه گوارش

دکتر محمد ثقفی

فوق تخصص آندوسكوپي


آندوسكوپي يكي از روش هاي معاينه و تشخيص بيماري هاي دستگاه گوارش در بيماران مختلف مي باشد. اين وسيله آزمايشگاهي بايد توسط متخصصان مورد استفاده قرار گيرد تا در هنگام وارد شدن لوله آن به داخل بدن، به اعضاي ديگر بدن آسيبي وارد نشود و ما نيز در اين مقاله قصد داريم به معرفي  عملكرد فوق تخصص آندوسكوپي بپردازيم.

فوق تخصص آندوسكوپي كيست؟
آندوسكوپي لوله اي باريك با يك دوربين مي باشد كه از چهار ناحيه مقعد، بيني، دهان و ناحيه برش داده شده در بدن وارد بدن و دستگاه گوارش مي شود. استفاده از اين دستگاه توسط خود پزشك دستگاه گوارش و يا فوق تخصص آندوسكوپي انجام مي گيرد.

يك فرد كه در زمينه استفاده از اين دستگاه تخصص دارد، بايد قبل از انجام و استفاده از آن، ابتدا بيمار خود را آماده كند و او را از استرس هاي رواني به دور كند.

بعد از آماده شدن كامل بيمار از لحاظ رواني و جسماني، پزشك نقطه اي كه قرار است ، لوله از آن قسمت قسمت وارد بدن شود را بي حس مي كند و يا براي كمتر شدن دردهاي بيمار، به او داروي بيهوشي موقت تزريق مي كند. در اين صورت متخصص نيز با تمركز و راحتي بيشتر كار خود را انجام مي دهد.

فوق تخصص آندوسكوپي بايد داراي چه مدارك علمي باشد؟
فوق تخصص آندوسكوپي يافوق تخصص كولونوسكپي شاخه اي از رشته هاي تحصيلي متخصصان گوارش است كه برخي آن را انتخاب مي كنند تا ضمن داشتن اطلاعات لازم در مورد بيماري هاي گوارشي به تخصص استفاده از اين دستگاه نيز بپردازند.

به گونه اي كه تمام پزشكان و متخصصان گوارش در زمان گذراندن دوره هاي تحصيلي خود با عملكرد و نحوه استفاده از اين دستگاه آشنا مي شوند و به نوعي تخصص آن را مي گيرند و در بسياري از موارد در مطب هاي خود نيز خودشان با استفاده از آن به معاينه بيمار مي پردازند.

اما برخي از پزشكان با گذراندن دوره هاي مخصوص، موفق به دريافت فوق تخصص آندوسكوپي مي شوند و مي توانند به آندوسكوپي قسمت هاي مختلف بدن و دستگاه گوارش بيماران اعم از معده، روده، مقعد، مري و … بپردازند. هر چند كه برخي از متخصصان به طور ويژه به آندوسكوپي يك عضو مشغول مي شوند و در آن مهارت بيشتري دارند.

همگي افراد متخصص در زمينه انجام آندوسكوپي، اصولا توسط دو دستگاه  آندوسكوپي سخت و دستگاه آندوسكوپي انعطاف پذير، كار تشخيص و معاينه اعضاي دستگاه گوارش را انجام مي دهند.

دستگاه آندوسكوپي قابل انعطاف داراي لوله بلندي است كه با انعطاف زياد، به خوبي مي تواند با دوربين و فيبر نوري تصاوير داخل دستگاه گوارش را نشان دهد. اما نوع دستگاه آندوسكوپي سخت، لوله انعطاف پذيري ندارد و بسيار ضخيم و مقداري كوتاه مي باشد.

فوق تخصص آندوسكوپي به تشخيص كدام بيماري هاي دستگاه گوارش مي پردازد؟
اگر  پزشك متخصص به استفاده از دستگاه آندوسكوپي بپردازد، بايد در صورت ديدن علائمي مانند حالت تهوع هاي مكرر، ديدن خون در مدفوع، اسهال، كاهش ناگهاني وزن، ملتهب شدن روده ،بيوست و مشكلات معقدي مانند شقاق درد و.. …. از اين دستگاه براي معاينه بيمار استفاده كند.

اما گاهي اين كار توسط فوق تخصص آندوسكوپي انجام مي گيرد، زيرا در صورت مراجعه بيمار به متخصص گوارش، او موارد مشكوكي را در بيماري او حدس مي زند. به همين دليل استفاده از آندوسكوپي را تجويز مي كند تا بهتر و دقيق تر نوع بيماري را تشخيص دهد و به درمان بيماري بپردازد.

قابل ذكر است كه آندوسكوپي هايي كه براي اعضاي مختلف دستگاه گوارش استفاده مي شوند، با نام هاي ديگري شناخته مي شوند كه ما در اين مقاله به برخي از شايع ترين آنها مي پردازيم.

روش برونكوسكوپي براي ريه ها و بيني مورد استفاده قرار مي گيرد، روش كولونوسكوپي براي روده ها استفاده مي شود، سيستوسكوپي براي مجاري ادراري و مثانه مورد استفاده قرار مي گيرد. همچنين هيستروسكوپي براي ديدن داخل رحم زنان مورد استفاده قرار مي گيرد، لاپاراسكوپي براي مشاهده شكم و لگن مورد استفاده قرار مي گيرد.

استفاده از آندوسكوپي مربوط به كدام شيوه درماني مي باشد؟
انواع روش هاي درماني به سه دسته غير تهاجمي، تهاجمي و نيمه تهاجمي  تقسيم مي شوند، در روش غير تهاجمي پزشك سعي مي كند با استفاده از داروها به درمان بيماري بپردازد و از آن نتيجه خوبي بگيرد. در روش تهاجمي پزشك از راه هاي درماني ديگر نااميد شده است، زيرا بر روي روند درمان بيمار تاثيري نداشته و او بهبود نيافته است و ناچار به انجام عمل جراحي است و سعي مي كند با شيوه جراحي باز بيمار را درمان كند.

اما در روش نيمه تهاجمي پزشك با استفاده از روش هاي آندوسكوپي و كولونوسكوپي به معاينه و تشخيص بيماري افراد مي پردازند و مي تواند بهترين روش درماني را در نظر بگيرد، چون قابليت تشخيص دقيق تري از بيماري آنها ايجاد شده است.

كلام آخر
متخصصان و پزشكان گوارش زيادي در حال فعاليت و درمان بيماري هاي گوارشي هستند و در اين راه استفاده از روش آندوسكوپي براي معاينه و تشخيص دقيق تر بيماري هاي دستگاه گوارش را لازم مي دانند.

اما در اين ميان مراجعه به افرادي كه در مورد اين وسيله به مدرك فوق تخصص دست يافته اند و دوره هاي آموزشي زيادي را گذرانده اند تا در حين استفاده از اين دستگاه كوچكترين خطايي رخ ندهد، بسيار قابل اطمينان تر مي باشد.


برچسب:
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: <~PostRate~>
بازدید: <~PostViwe~>

+ نوشته شده: 1400/6/8 ساعت: ۱۲ توسط:drmsaghafi :